На Луганщині відбулося засідання творчої групи вихователів ДНЗ



4Луганський ОІППО 7 жовтня 2015 року провів виїзне засідання обласної творчої групи вихователів-методистів та вихователів дошкільних навчальних закладів. Учасників заходу гостинно зустріли в КДНЗ «Ластівка» (смт Мілове). На заході були присутні представники Департаменту освіти і науки ЛОДА, відділу освіти Міловської райдержадміністрації, районного методичного кабінету.

2Під час засідання педагоги Луганщини ділилися досвідом та обговорювали актуальні питання щодо формування навичок життєвої компетенції дітей дошкільного віку за освітніми лініями Базового компонента.

Так, освітяни надавали визначення поняттям «компетентність» і «компетенції» в контексті дошкільної освіти; доводили актуальність принципу оздоровчої спрямованості освітньо-виховного процесу; наголошували на застосуванні різних форм роботи з фізичного виховання; націлювали колег на необхідність формування життєвих компетенцій оздоровчої спрямованості в дітей дошкільного віку відповідно до Базового компонента дошкільної освіти.

Дискусію з педагогами щодо визначення термінів «компетентність» і «компетенція» провела С. П. Данильченко, вихователь-методист ДНЗ «Ластівка»; під її супроводом пройшла цікава робота у творчих підгрупах зі створення моделі компетенцій особистісного самовдосконалення дитини за освітньою лінією «Особистість дитини».

Про систему роботи з формування життєвих компетенцій у дітей дошкільного віку за освітньою лінією «Особистість дитини» розповіла І. В. Радченко, завідувач КДНЗ «Ластівка».

1Учасники заходу переглянули заняття-розвагу з валеології «Зростаємо здоровими» (молодша група «Бджілка», І. А. Лекк, вихователь КДНЗ «Ластівка»), інтегроване заняття «У ліс по гриби» (середня група «Бджілка», І. В. Калініченко, вихователь КДНЗ «Ластівка», сюжетно-ігрове заняття з фізкультури «У похід чумацьким шляхом» (старша група «Сонечко», О. С. Кузьміна, інструктор із фізкультури КДНЗ «Ластівка»).

Остання вправа «Валіза. М’ясорубка. Корзина» спонукала учасників до осмислення всього почутого під час роботи творчої групи.

Підбила підсумки засідання Наталія Чумак, методист кафедри педагогіки та психології ЛОІППО. «Принцип оздоровчої спрямованості освітньо-виховного процесу виокремлюється як один із стратегічних у сучасній системі дошкільної освіти, – підкреслила Наталія Чумак. – Важливим показником компетентності дитини є зрілість її фізичної активності, що характеризується розвитком м’язово-рухової та предметно-практичної вмілості дитини в усіх сферах життєдіяльності. Тому в ДНЗ використовуються різні організаційні форми роботи з фізкультури, з яких складається руховий режим у кожній віковій групі дошкільного закладу».

Загалом творча група активно та плідно опрацювала винесене питання. Вихователі ДНЗ Луганщини отримали корисну інформацію, збагатилися новим досвідом та взяли на озброєння цікаві ідеї колег.