На Луганщині підбили підсумки обласного етапу олімпіад



У 2015 році Луганщина святкує 65-річчя олімпіадного руху – одного з наймасовіших і престижних напрямків із виявлення та підтримки обдарованих учнів регіону. 

Відповідно до чинного Положення учнівські олімпіади в 2014/2015 навчальному році були проведені з 18 навчальних предметів: математики, фізики, астрономії, хімії, біології, екології, географії, економіки, історії, правознавства, української мови і літератури, російської мови і літератури, англійської, французької, німецької мов, інформатики та інформаційних технологій, із трудового навчання.

DSCF1676+У першому (шкільному) етапі олімпіад, який відбувся в жовтні–листопаді 2014 року, взяли участь більше 45 тисяч учнів 7-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів трьох міст обласного підпорядкування та 15 районів Луганської області, які підконтрольні українській владі. Найбільша кількість учасників зафіксована в олімпіадах із математики, фізики, хімії, біології, географії, історії, української мови і літератури.

У листопаді-грудні 2015 року в регіоні відбувся ІІ (районний/міський) етап Всеукраїнських учнівських олімпіад із навчальних предметів, у якому взяли участь більше 6 тисяч учнів 7-11 класів.

Із 17 січня по 22 березня 2015 року був проведений ІІІ (обласний) етап Всеукраїнських олімпіад, у якому взяли участь 535 учнів 8-11 класів загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів регіону.

У зв’язку зі складною соціально-політичною ситуацією в регіоні з метою забезпечення сприятливих умов для збереження життя та здоров’я учнів обласні олімпіади одночасно проводилися у двох містах: Сєвєродонецьку (серед учнів мм. Сєвєродонецька, Рубіжного, Лисичанська, Кремінського, Новоайдарського, Попаснянського та Станично-Луганського районів) та Старобільську (серед учнів Старобільського, Троїцького, Сватівського, Новопсковського, Білокуракинського, Марківського, Міловського та Біловодського районів області).

DSCF1700+Інтелектуальні змагання відбулися в навчальних приміщеннях Сєвєродонецьких ЗОШ № 14 та ССШ № 17, Старобільської ЗОШ № 4, технологічного інституту СНУ імені Володимира Даля та Старобільського факультету ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Найбільша кількість учасників була зафіксована в обласних олімпіадах з історії (56) та української мови і літератури (52 учні). 38,3 % учасників обласних олімпіад 2015 року навчаються в 11 класі.

Переможцями ІІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад стали 236 учнів, з яких 109 навчаються в спеціалізованих школах та закладах нового типу (ліцеях, гімназіях, НВК).

Найбільшу кількість призових місць посіли учні навчальних закладів міст  Сєвєродонецька (85 переможців), Рубіжного (32), Лисичанська (23), Старобільського (23), Сватівського (18), Біловодського (17), Кремінського (11)  районів тощо.

Призерами обласних олімпіад 2015 року стали учні 65 навчальних закладів регіону.

Лідерами серед навчальних закладів за кількістю підготовлених переможців обласних олімпіад-2015 є:

– Сєвєродонецький багатопрофільний ліцей – 28 переможців;

– Сєвєродонецький НВК «Спеціалізована школа-колегіум Національного університету ”Києво-Могилянська академія» – 13;

– Спеціалізована середня школа №17 з поглибленим  вивченням  іноземних мов м. Сєвєродонецька – 12;

– Лисичанська багатопрофільна гімназія – 10;

– Рубіжанський ліцей – 10.

Загалом 187 вчителів відсвяткували перемогу своїх учнів в обласних інтелектуальних змаганнях. Рекордсменами

визнано три вчителі, які підготували по чотири переможці обласних олімпіад–2015:

– Литвиненко Людмила Григорівна, учитель математики Сєвєродонецького багатопрофільного ліцею;

– Костоглодова Олена Григорівна, учитель фізики та астрономії Сєвєродонецького НВК “Спеціалізована школа – колегіум Національного університету “Києво-Могилянська академія”;

– Олейнік Лідія Федорівна, учитель фізики та астрономії Сєвєродонецького багатопрофільного ліцею.

26 учнів навчальних закладів регіону стали переможцями обласних олімпіад із двох предметів, а рекордсменами за кількістю перемог на обласних олімпіадах 2015 року стали:

– Глотов Роман, учень 11 класу Рубіжанського ліцею, який є переможцем обласних олімпіад із чотирьох предметів (з інформатики, інформаційних технологій, математики та фізики);

– Окунєва Альона, учениця 11 класу Сєвєродонецької середньої загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів № 12, яка є переможцем  обласних олімпіад 2015 року з трьох предметів (з англійської та російської мов, біології)

Підсумки обласних учнівських олімпіад свідчать про те, що в більшості навчальних закладів регіону створені сприятливі умови для розвитку творчих здібностей учнів та їх підготовки до участі в інтелектуальних змаганнях.

За результатами олімпіад методистами Луганського ОІППО будуть розроблені рекомендації щодо впровадження в навчально-виховний процес інноваційних технологій з розвитку та виховання обдарованих учнів, підвищення рівня професійної компетентності педпрацівників з метою якісної підготовки учнів до майбутніх інтелектуальних змагань.