Нові знання майбутнім науковцям



В Міжнародному центрі дитячої наукової творчості MANLAB.CAMP у м. Києві з 27 жовтня по 04 листопада цього року пройшли осінні сесії Всеукраїнських наукових шкіл Малої академії наук – математична,  інформаційних технологій «Інтернет речей» та хімічна. Учні 8–11-х класів, навчаючись у них, поглиблюють знання з певних дисциплін, формують компетентності XXI століття й опановують навички проведення наукового дослідження.

Протягом року учні навчаються дистанційно: опрацьовують теоретичний матеріал, виконують практичні та пошукові завдання, перевіряють себе, виконуючи тести для самоконтролю, беруть участь у вебінарах. І мають змогу двічі на рік приїжджати до Києва на очну сесію, де інтенсивно працюють з викладачами проекту. Цьогоріч критерієм відбору на участь у сесії було успішне виконання контрольної роботи, яку школярі писали при реєстрації на проект.

З Луганської області у роботі шкіл брали участь вихованці:

математичній – Бут Яна Олександрівна (учениця 9 класу комунального закладу «Навчально-виховний комплекс Сватівська загальноосвітня школа І ступеню – гімназія» Луганської області)

інформаційних технологій «Інтернет речей» – Стьопін Артем Ігорович (учень 10 класу Троїцької гімназії Троїцької районної ради) і Пономарьова Єлизавета Владиславівна (учениця 8 класу комунального закладу «Навчально-виховний комплекс Сватівська загальноосвітня школа І ступеню – гімназія»)

хімії – Владимиров Сергій Сергійович (учень 8 класу комунального закладу “Рубіжанської обласної ЗОШ – інтернат І-ІІІ ступенів”).

Учні проаналізували задачі вступної контрольної роботи, дізналися про етапи наукового дослідження, правила виконання роботи і критерії її оцінювання. Під час занять учасники проводили захопливі досліди, після лекцій виконували експериментально-дослідницькі роботи.

– За 5 днів я не тільки дізналась багато нового, а й зустріла багато хороших друзів, – поділилася своїми враженнями Яна Бут. А Артем Стьопін і Єлизавета Пономарьова відзначили, що їм дуже сподобалось і  хотілося б поїхати туди ще.

– Я дуже вдячний директорам  Луганської обласної  малої академії наук учнівської молоді  Бардаш Олені Юріївні та Рубіжанської обласної загальноосвітньої санаторної  школи-інтернат I-III ступенів Небесному Юрію Володимировичу за можливість забезпечення мого навчання  в школі хімії за допомогою засобів Інтернету, – подякував Владимиров Сергій, учень з обмеженими потребами.

Також учні мали змогу відпрацювати на тренінгу навички роботи в команді. Завершилося навчання екскурсією центральними і старовинними вуличкам Києва, під час якої учні відвідали Аптеку-музей на Подолі, прогулялися Андріївським узвозом, Софіївською площею, Хрещатиком і Маріїнським парком.

У слухачів шкіл багато планів і мрій щодо особистісного розвитку і навчання завдяки  творчому поштовху Всеукраїнських наукових шкіл Малої академії наук.