Обласна краєзнавча конференція учнівської молоді «Луганщина – мій рідний край»



За край Луганський і за шум дібров Ти, брате – добровольцю, став горою. За подвиг твій, за мужність, за любов Тобі вклоняюсь і пишаюся тобою.

21-22 грудня у дистанційному форматі відбулась обласна краєзнавча конференція учнівської молоді «Луганщина – мій рідний край». Захід організовано Департаментом освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації та Луганським обласним центром дитячо-юнацького туризму і краєзнавства. Цьогоріч обласна конференція проходила за підсумками щорічного обласного конкурсу пошуково-дослідницьких робіт «Героїв пам’ятаємо імена» серед дітей та молоді Луганської молоді в секції «Захисники Вітчизни – учасники антитерористичної операції в Луганській та Донецькій областях, волонтери».

В конференції взяли участь 25 учнів 6-11 класів закладів загальної середньої освіти та здобувачі освіти закладів професійної (професійно-технічної) освіти Луганської області. Учасників конференції привітали:

Під час відкриття заходу Наталія Жукова – головний спеціаліст відділу позашкільної, спеціальної освіти, закладів та установ обласної комунальної власності Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації, Валентин Рубін – учасник АТО, який брав участь в антитерористичній операції в районі м. Щастя та в прориві в Луганський аеропорт у 2014 році, Світлана Боровкова – волонтер відокремленого підрозділу громадської організації «Громадянський корпус» в Луганській області, директор комунального закладу «Навчально-виховний комплекс школа І-ІІ ступенів-ліцей «Гарант» Лисичанської міської ради Луганської області».

Під час роботи в секції доповідачі представляли свої дослідження життєвого та бойового шляху героїв-земляків: військових, добровольців, волонтерів та активістів Майдану, героїв, які в найтяжчі часи, не шкодуючи себе, стали на захист своєї Батьківщини, хтось із них віддав життя за Україну, а хтось і до сьогодні стоїть на захисті рідної землі. З метою збереження пам’яті про воїнів учні збирали інформацію про життєвий та бойовий шлях земляків, героїв Луганщини. Так, Яна Івахненко, учениця 11 класу Сватівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 6 розповіла про свого земляка – Владислава Бережного, життя якого обірвала снайперська куля. Життєвий та військовий шлях Богдана Зінченка, який народився в с. Білолуцьк Новопсковського району Луганської області представила Єлизавета Шабаліна, учениця 10 класу Бутівського ліцею Чмирівської сільської ради Старобільського району Луганської області. Про життя та бойовий шлях учасника АТО, мешканця міста Лисичанськ – Артема Коваленко, який нагороджений медалями й подякою Президента України за самовіддане служіння українському народові, сумлінне і бездоганне виконання службового обов’язку під час захисту суверенітету і територіальної цілісності держави, розповіла Ксенія Скрипченко, учениця 9 класу КЗ «Лисичанська спеціалізована школа І–ІІІ ступенів № 27 Лисичанської міської ради Луганської області».

Яна Білик, здобувач освіти Біловодського професійного аграрного ліцею представила пошукову роботу про ветерана Другої світової війни, нашого земляка, мешканця с. Біловодськ – Миколу Вегерю за тематичним напрямом «Жителі Луганщини – герої Другої світової війни».

Багато розповідей було почуто про героїв Луганщини, наших земляків, які з честю виконали та виконують головний обов’язок – захист рідної землі.

Ми повинні пам’ятати й цінувати мужність, сміливість військових, активістів Майдану, лікарів, волонтерів, які боролися та борються за наше життя. Не забуваймо про тих, хто продовжує ціною свого життя боронити Батьківщину.