Обласна серпнева конференція педагогічних працівників «Реалізація концептуальних засад Нової української школи в умовах реформування освітньої галузі Луганщини»



Традиційно перед початком нового навчального року освітяни нашого регіону зустрічаються на обласній серпневій конференції педагогічних працівників для обговорення нагальних питань та окреслення перспектив на майбутнє. Сьогодні, 28 серпня 2017 року, захід, якій відбувся в м. Сєвєродонецьку в приміщенні Луганської обласної державної адміністрації, був присвячений актуальній проблемі реалізації концептуальних засад Нової української школи в умовах реформування освітньої галузі Луганщини.

Відкрив конференцію директор Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації Юрій Стецюк. «Сьогодні ми з вами є свідками, організаторами, активними учасниками творення Нової української школи. Для нашого регіону це питання є надзвичайно важливим, адже маємо довести собі, нашим дітям, батькам, що ми здатні сьогодні йти вперед, попри всі проблеми, які маємо. Побудувати Нову українську школу – це наш моральний обов’язок перед тими, хто віддав своє життя за нашу державу й сьогодні боронить Україну», – зазначив Юрій Вікторович.

Почесними гостями конференції сьогодні стали: Юрій Гарбуз, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації; Олег Шаров, директор Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України, та Ольга Лішик, заступник голови Луганської обласної державної адміністрації. Після їхнього офіційного представлення до всіх присутніх з привітальним словом звернувся Юрій Гарбуз. Очільник області наголосив, що вкотре освітяни Луганщини доводять свою готовність і здатність до розбудови системи освіти регіону, демонструють високий рівень педагогічної майстерності, відповідальне ставлення до виконання своїх професійних обов’язків та небайдужість до майбутнього нашої держави; освітній простір Луганщини сьогодні відкритий для всіх регіонів України, що втілилось у реалізацію проекту «Схід і захід разом», який передбачає обмін педагогічними кадрами між навчальними закладами Луганської, Львівської та Тернопільської областей і вивчення кращих педагогічних практик учителів загальноосвітніх шкіл. Окремо він акцентував увагу учасників конференції на створенні «Університету майбутнього» для отримання якісної вищої освіти. Привітальне слово голови облдержадміністрації одразу набуло дискусійного характеру, оскільки проблеми, окреслені Юрієм Гарбузом, наразі турбують усіх освітян-луганців та потребують необхідної для позитивних зрушень конкретики.

Наступним до слова був запрошений Олег Шаров, директор Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України, який своєю чергою наголосив на закономірності появи Нової української школи, на розумінні відповідальності, що зараз постала перед усією педагогічною спільнотою України, на необхідності усвідомлення вагомості освіти для економічного розвитку країни та входження в європейський простір.

Пленарне засідання розпочалось із доповіді директора Департаменту освіти і науки Юрія Стецюка «Реалізація концептуальних засад Нової української школи в умовах реформування освітньої галузі Луганщини». Керівник Департаменту проаналізував стан дошкільної, загальної середньої, професійно-технічної та вищої освіти в Луганській області щодо готовності до процесу реформування; результати ЗНО – 2017, зробив акцент на необхідності відкриття опорних шкіл в об’єднаних територіальних громадах, оптимізації матеріально-технічного оснащення шкіл та створенні чіткої стратегії розвитку регіональної системи освіти на найближчі 5–7 років.

Питання професійного розвитку педагогічних працівників в умовах становлення Нової української школи були ґрунтовно проаналізовані у виступі Ірини Цимбал, ректора Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, кандидата педагогічних наук, доцента. Ректор Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е. О. Дідоренка, доктор юридичних наук, професор Віталій Комарницький окреслив соціальну роль освіти в мінливому суспільстві.

Учасники конференції мали змогу внести пропозиції, зауваження та доповнення до проекту резолюції, після чого директор Департаменту освіти і науки Луганської ОДА Юрій Стецюк привітав усіх делегатів з прийдешнім стартом нового, в усіх сенсах, навчального року та побажав міцного здоров’я, нових ідей і творчих професійних звершень.

Далі робота конференції відбувалась у форматі чотирьох панельних дискусій, які працювали в приміщенні Луганської обласної державної адміністрації та середньої загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів № 6 м. Сєвєродонецька Луганської області (директор Лариса Волченко) за темами: 1. «Реформування системи освіти в умовах децентралізації» (для голів і керівників відділів освіти міських рад та районних державних адміністрацій; модератори: Ольга Лішик, заступник голови Луганської обласної державної адміністрації; Юрій Стецюк, директор Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації).

 Представники органів місцевої влади одностайно наголосили на необхідності надання підтримки у створенні нового освітнього середовища та підготовки кадрів для Нової української школи. Важливим стало питання забезпечення прозорості діяльності органів управління освітою, навчальних закладів і зворотного зв’язку з громадськістю, залучення членів громад до обговорення та вирішення питань, пов’язаних з функціонуванням і розвитком системи освіти на місцях.

2. «Початкова освіта в Новій українській школі» (для завідувачів методичних кабінетів (центрів), керівників методичних об’єднань учителів початкових класів; модератори: Ірина Цимбал, ректор Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, кандидат педагогічних наук, доцент; Олена Кутєпова, головний спеціаліст відділу дошкільної та загальної середньої освіти управління освіти та науки Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації). На панельній дискусії обговорювались особливості організації навчального процесу початкової школи, питання роботи за новим Державним стандартом початкової загальної освіти та інтегрованого навчання. Представники методичних служб пропонували шляхи вдосконалення науково-методичного супроводу професійного розвитку вчителів початкової освіти, які в наступному році розпочнуть навчання у 12-річній школі.

3. «Досвід та перспективи розвитку інклюзії в Луганській області» (для директорів загальноосвітніх навчальних закладів та завідувачів дошкільних навчальних закладів Луганської області; модератори: Ольга Касьянова, проректор з наукової роботи Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, кандидат педагогічних наук, доцент; Олена Єременко, головний спеціаліст відділу дошкільної та загальної середньої освіти управління освіти та науки Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації). Увага учасників дискусії першою чергою була зосереджена на змінах організації інклюзивного навчання, що зафіксовані на законодавчому рівні. Цінними стали поради педагогів-практиків щодо алгоритму відкриття інклюзивних класів (груп) і залучення необхідних спеціалістів для супроводу дитини з ООП під час навчально-виховного процесу в Новій українській школі.

4. «Актуальні питання роботи закладів обласної комунальної власності в умовах реформування освітньої галузі» (для керівників закладів обласної комунальної власності Луганської області; модератори: Василь Мягкоход, начальник відділу позашкільної освіти, виховання та інтернатних закладів Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації; Ірина Бородавка, головний спеціаліст відділу централізованого господарчого обслуговування закладів освіти обласної комунальної власності Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації). Заклади освіти обласної комунальної власності, як зазначили виступаючі, сьогодні мають високий рівень фінансового забезпечення, що дозволяє створити належні умови для вихованців. Продуктивним результатом 2016–2017 навчального року стало також відновлення роботи Луганської обласної психолого-медико-педагогічної консультації та Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства.

Робота панельних дискусій проходила за участі Юрія Гарбуза, голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації, та Олега Шарова, директора Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України.

Разом з освітянами вони спробували розібратись у проблемних питаннях та знайти рішення, які допоможуть у найближчому майбутньому змінити систему освіти, зробивши її більш відкритою, доступною та якісною.

Після плідної та цікавої роботи, що часто переростала в конструктивну дискусію, учасники конференції остаточно ухвалили резолюцію, у якій відзначили нагальну потребу в об’єднанні зусиль органів місцевої влади, методичних служб, керівників, педагогічних колективів і громадськості задля реалізація концептуальних засад Нової української школи.