ОБЛАСНИЙ СЕМІНАР-ПРАКТИКУМ З КЕРІВНИКАМИ ПОШУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКИХ РОБІТ З ВИДІВ КРАЄЗНАВСТВА



26 жовтня 2021 року на базі Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства відбувся обласний семінар-практикум з керівниками пошуково-дослідницьких робіт з видів краєзнавства. Організаторами закладу виступили Департамент світи і науки Луганської обласної державної адміністрації та Луганський обласний центр дитячо-юнацького туризму і краєзнавства. Участь у роботі семінару взяли 20 педагогів закладів освіти області.

Розпочався захід у музеї історії ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання АЗОТ». З привітальним словом до учасників семінару-практикуму звернулась Тетяна Сідєльнікова, директор Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства. В своїй промові вона зазначила, що туризм і краєзнавство – ефективний засіб національно-патріотичного виховання учнівської молоді.

Ольга Головко, завідувач музеєм історії ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» провела екскурсію музеєм і поділилася досвідом співпраці з пошуковими групами учнів міста Сєвєродонецька, які під час проведення дослідницької роботи за темами історичного краєзнавства використовують базу музею історії ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання АЗОТ».

Під час переїзду від музею до Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства учасники семінару мали можливість ознайомитися з видатними місцями м. Сєвєродонецька.

Про організацію пошуково-дослідницької роботи в рамках Всеукраїнських краєзнавчих експедицій, конференцій, акцій, походів, систематизацію та опрацювання зібраного краєзнавчого матеріалу, про правила оформлення пошуково-дослідницьких робіт для участі у конкурсах розповіла Олена Вертеленко, завідувач організаційно-масовим відділом Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства.

У практичній частині семінару-практикуму досвідом роботи ділились керівники пошуково-дослідницьких груп. Про організацію та методику проведення гідрометричних досліджень під час спортивних походів розповіла Олена Тарасенко, директор КУ «Рубіжанський міський Центр туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді». Вона продемонструвала учасникам заходу прилади та інструменти, які використовуються під час досліджень річки Сіверський Донець.

Анастасія Сергієнко, вчитель історії, керівник гуртка «Пішохідний туризм» Байдівської філії Шульгинського ліцею Шульгинської сільської ради Старобільського району поділилася досвідом організації пошуково-дослідницької роботи в гуртку туристсько-краєзнавчого напряму Байдівської філії Шульгинського ліцею.

 Про формування національної свідомості учнів засобами краєзнавчої пошуково-дослідницької діяльності в своєму виступі зазначила Марина Березна, вчитель російської мови та зарубіжної літератури Лисичанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 26 Лисичанської міської ради Луганської області.

Керівники пошуково-дослідницьких груп в своїх виступах наголосили на практичну значущість пошукової роботи. Набутий краєзнавчий матеріал застосовується під час уроків географії, історії, етнографії, під час виховних заходів, презентацій, конференцій, виставок тощо. Особлива увага приділяється популяризації краєзнавчих досліджень в ЗМІ та інтернет-ресурсах.

Вікторія Куценко, завідувач методичним відділом Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства, надала методичні рекомендації щодо організації та проведення пошуково-краєзнавчої роботи з учнями та вихованцями.

Організатори заходу сподіваються, що проведений семінар-практикум збагатить педагогічну скарбничку новими ідеями та формами роботи з організації та проведення пошуково-дослідницької роботи з учнівською молоддю.