Освітянський форум з національно- патріотичного виховання



dsc_001130 листопада 2016 р. на базі СЗШ № 4 відбувся  міський Форум педагогічних працівників «Національно-патріотичне виховання учнівської молоді в умовах сучасного навчального закладу». На Форумі були присутні директори та завідувачі навчально-виховних закладів відділу освіти та їх заступники, педагоги-організатори, методисти, вчителі, керівники міських методичних об’єднань.

Метою Форуму було:

  • об’єднання загальноосвітніх зусиль педагогів дошкільних, шкільних та позашкільних навчальних закладів, родин та представників громадськості задля вдосконалення роботи з патріотичного виховання дітей та учнівської молоді;
  • популяризація кращого досвіду виховання громадянина-патріота;
  • презентація збірки з досвіду роботи навчально – виховних закладів міста з національно – патріотичного виховання «З Україною в серці».

Гостями заходу були заступники міського голови –  Зарецький Сергій Вікторович і Ярош Олексій Іванович та голова міської Ради ветеранів Володимир Федорович Корженко, методисти ЛОІППО.

dsc_0014З теплими вітальними словами до присутніх у залі звернулись заступник міського голови Зарецький С.В. та начальник відділу освіти Каширіна О.Г.

Присутні у залі із зацікавленістю слухали виступ завідуючої СМЦ Князєвої Лілії Анатоліївні, яка розповіла про реалізацію Концепції національно-патріотичного виховання дітей та молоді в освітніх закладах міста та презентувала перше друковане видання освітян міста – збірку з досвіду роботи навчально-виховних закладів міста « З Україною в серці».

dsc_0051У виступах педагоги Бережна Олена Миколаївна, завідувач ДНЗ №10, Дікарєва О.І., заступник директора СЗШ№15, Неклюдова Галина Володимирівна, вчитель фізики    СЗШ №18, Улбабян Тетяна Борисівна, вчитель образотворчого мистецтва ЗОШ №4, Солодка Наталія Олександрівна,заступник директора з НВР НВК-колегіуму, Щеблєтова Ганна Володимирівна, заст. директора ЗОШ № 11з НВР, Борисова Лариса Леонідівна, директор ЦТКЕУМ представили свій досвід роботи з національно-патріотичного виховання, запропонували форми роботи з педагогами, батьками та дітьми, які сприяють плеканню патріота, готового самовіддано розвивати країну як суверенну, незалежну, демократичну, правову, соціальну державу, забезпечувати її національну безпеку, знати свої права й обов’язки, цивілізовано відстоювати їх, сприяти громадянському миру і злагоді в суспільстві.

Своїми враженнями від участі у проекті «Змінимо країну разом», що відбувся в рамках угоди про співробітництво між Луганською, Львівською та Тернопільською областями, поділилась учитель початкових класів школи № 6 Альона Юріївна Землянська, яка наголосила на тому, що даний проект став справжньою творчою лабораторією з обміну досвідом. Учителі Сєвєродонецька не тільки гідно представили досвід роботи своїх шкіл і області на Львівщині та Тернопільщині, а й отримали можливість підвищити свій професійний рівень, вплинути на налагодження стосунків між громадянами з різних регіонів країни. Учасники проекту впевнились, що діти – це той потенціал, який треба розвивати, бо вони найбільша наша інвестиція, тому подібний проект став золотим досвідом для всієї України.

Яскравим доповненням до цього був фрагмент інтерв’ю з вчителькою з Тернопільщини Світланою Теодозіївною Гараніною, яке вона дала українському телеканалу ЕСПРЕСО.

А в практичному блоці учасникам Форуму було запропоновано переглянути виставку дитячих робіт декоративно-прикладної творчості відповідної тематики, в якій взяли участь усі навчально-виховні заклади відділу освіти, а також відео-презентації і відео-нариси переможців II-го обласного конкурсу учнівської творчості «Чому я поважаю професію військового-2015». Прикрасою виставки стали фотографії з міського конкурсу «Моя родина у вишиванці», проведеного разом з Громадською організацією «Жінки Луганщини» у минулому навчальному році.

dscn7406Приємним моментом Форуму було нагородження грамотами відділу освіти і СМЦ навчальних закладів, які стали переможцями ХІV етапу щорічної міської військово-патріотичної акції учнівської молоді «Пам’ять»(2015-2016 н.р.) – НВК колегіуму (директор Свергунова Людмила Володимирівна), СЗШ №6 (директор Волченко Лариса Петрівна),СЗШ №18 (директор Фоменко Наталія Андріївна), ліцею (директор Скурідіна Олена Анатоліївна).

За цілеспрямовану і систематичну роботу з національно-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді були нагороджені педагогічні колективи ДНЗ № 26 «Світанок» (завідувач Наумова Наталія Анатоліївна), ДНЗ №10 (завідувач Бережна Олена Миколаївна), Центру дитячої та юнацької творчості (директор Буряк Ніна Дмитрівна), Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді (директор Борисова Лариса Леонідівна).

Грамоти вручив заступник міського голови  Зарецький Сергій Вікторович.

dsc_0039Зі зворушливими словами подяки педагогам за значний внесок у сприяння вихованню у дітей та учнівській молоді моральних якостей, національної свідомості, почуття справжнього громадянина своєї держави до присутніх звернувся голова міської Ради ветеранів Володимир Федорович Корженко. Від імені Ради ветеранів він вручив подяки педагогічним колективам СМ ЦДЮТ та ЦТКЕУМ за значну роботу з національно-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді та з нагоди 72-ї річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників, побажав присутнім подальших успіхів у справі навчання та виховання підростаючого покоління  та мирного неба над домівками.

dsc_0045Підводячи підсумки роботи Форуму, начальник відділу освіти Ольга Григорівна Каширіна подякувала усіх присутніх за велику роботу, яку вони проводять у справі національно-патріотичного виховання учнів та вихованців а, Форум, який відбувся, дав можливість переконатися у тому, що національно-патріотичне виховання у навчально-виховних закладах освіти нашого міста знаходиться на високому рівні, а наші діти є справжніми патріотами, на яких потрібно рівнятися і нам, дорослим.