Особливості вступу до закладів фахової передвищої освіти у 2024 році



Міністерство освіти і науки України наказом № 245 від 29 лютого 2024 року (зі змінами) затвердило Порядок прийому на навчання до закладів фахової передвищої освіти у 2024 році.

Звертаємо увагу на зміни порівняно зі вступною кампанією у 2023 році:

вступники можуть подати в сукупності за всіма основами вступу до п’яти заяв на бюджет та до п’ятнадцяти заяв за всіма джерелами фінансування;

підготовка іноземців та осіб без громадянства здійснюватиметься в межах ліцензованих обсягів за спеціальностями за результатами процедури ліцензування для цього виду діяльності;

чітко виписано порядок оприлюднення рейтингових списків вступників за кожною конкурсною пропозицією. Повідомленням про отримання чи неотримання рекомендації до зарахування оприлюднюється не раніше 18:00 22 липня та не пізніше 12:00 24 липня;

більш чітко виписана процедура редагування рейтингових списків вступників після виконання / невиконання ними вимог до зарахування;

тривалість кожної додаткової сесії реєстрації заяви не менше трьох та не більше тридцяти календарних днів.

Конкурсний відбір на навчання для здобуття ступеня фахового молодшого бакалавра у 2024 році проходить на підставі творчих конкурсів, індивідуальної усної співбесіди  або розгляду мотиваційного листа.

Програми індивідуальних усних співбесід і творчих конкурсів та вимоги до мотиваційних листів обов’язково оприлюднюються на сайтах закладів освіти. У програмах мають міститися критерії оцінювання підготовленості вступників.

Форму проведення індивідуальних усних співбесід і творчих конкурсів заклад обирає самостійно з урахуванням необхідності створення безпечних і нешкідливих умов та дотриманням медико-санітарних вимог.

Замість проходження індивідуальної усної співбесіди вступник може подати результати зовнішнього незалежного оцінювання за 2021 рік в будь-яких комбінаціях або результати національного мультипредметного тесту за 2022-2024 роки.

Реєстрація заяв вступників здійснюється через особисті електронні кабінети вступників, крім випадків, коли вступник не може зареєструвати електронний кабінет або подати заяву в електронній формі.

Для подання заяв в електронній формі вступник має зареєструвати особистий електронний кабінет на сайті Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

Заява в електронній формі реєструється вступником шляхом заповнення електронної форми в режимі онлайн та розглядається приймальною комісією закладу освіти у порядку, визначеному законодавством

Для надання допомоги вступникам під час реєстрації особистого електронного кабінету та подання заяв в електронній формі усі заклади освіти будуть створювати консультаційні центри приймальної комісії. Вступники зможуть звернутися по допомогу до консультаційного центру будь-якого коледжу.

 

Для вступників до коледжів після 9 класу

Реєстрація особистих електронних кабінетів і завантаження необхідних документів розпочинається 24 червня та завершується 31 жовтня.

Прийом заяв та документів починається 01 липня і закінчується о 18:00 год 13 липня.

Вступні іспити у вигляді творчих конкурсів та співбесід проводяться з 14 липня до 22 липня.

Для вступників до коледжів після 11 класу

Реєстрація електронних кабінетів вступників і завантаження необхідних документів розпочинається 01 липня.

Реєстрація заяв та документів на вступ розпочинається 05 липня та закінчується:

о 18:00 год 22 липня – для осіб, які вступають на основі співбесіди або творчого конкурсу;

о 18:00 год 02 серпня – для осіб, які вступають тільки на основі результатів НМТ або ЗНО.

Творчі конкурси та співбесіди проводяться з 23 липня по 01 серпня включно.

Нагадуємо, що абітурієнти з тимчасово окупованих територій можуть вступити до закладів фахової передвищої освіти, отримавши документ державного зразка про базову та/або повну загальну середню освіту за спрощеною процедурою через освітні центри «Донбас – Україна» та «Крим – Україна».

Детальніше ознайомитися з Порядком прийому на навчання можна за посиланням: https://mon.gov.ua/storage/app/media/Fakhova%20peredvyshcha%20osvita/2024/03/20/Nakaz.MON.245.vid.29.02.2024.pdf