ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ



Небесна Сотня – наша перша лава
У справедливій мирній боротьбі
За Україну полягла – Героям Слава!
І вічна пам’ять їм на цій землі!

19 та 20 лютого 2024 року серед роїв середньої та старшої вікових груп відбулися краєзнавчі читання у рамках Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Захід був організований з метою вшанування пам’яті про Героїв Небесної Сотні, загиблих у боротьбі за свободу та цілісність України.

У краєзнавчих читаннях взяли участь 59 учасників із 16 громад Луганської області: Біловодської, Лисичанської, Сєвєродонецької, Рубіжанської, Кремінської, Марківської, Міловської, Новоайдарської, Нижньодуванської Попаснянської, Сватівської, Новоайдарської, Гірської, Старобільської, Троїцької, Шульгинської.

Хвилиною мовчання учасники краєзнавчих читань вшанували Героїв Майдану, які віддали своє життя за європейське майбутнє України.

Про події осені – зими 2013-2014 років учасникам заходу розповіла Юлія Кішенко, учасниця Луганського євромайдану, координаторка освітнього напрямку БФ “Схід SOS”, волонтерка, активістка, громадська діячка. Юля підкреслила, що сьогодні учасники Луганського євромайдану продовжують відстоювати демократичне майбутнє України зі зброю в руках на фронтах або займаються волонтерством.

Під час заходу прозвучали доповіді на теми: «Небесна Сотня: чин, який змінив хід історії», «Учасникам Майдану та російсько-української війни, землякам з Луганщини присвячується…», «Вплив засобів масової інформації на формування громадянської активності українського народу під час Революції Гідності», «Луганськ – моє місце сили», «Бо той Майдан тепер для мого краю, Немов раніше Запорізька Січ…» та інші.

Цьогоріч у доповідях учасників звучали імена Героїв Небесної Сотні та інших учасників Майдану, які стали на захисті демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів України та її європейського вибору: Руслана Онищенко, Романа Гурика, Богдана Сольчаника, Назара Войтовича, Олега Юрченко, Івана Наконечного, Романа Сеника, Павла Мазуренка, Богдана Вайди, Юлії Смирнової та інших.

Також були представлені доповіді про наших земляків, які були учасниками як Київського, так і Луганського євромайданів – Юлії Кішенко, Олексія Біди, Олександра «Семеновича», Максима Губкіна та ін.

Здобувачі освіти, під час підготовки своїх доповідей, брали інтерв’ю в учасників тих трагічних подій або у їх родичів, використовували інтернет-ресурси.

Підсумки заходу підвела директор Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства Тетяна Сідєльнікова, яка подякувала учасникам за проведену краєзнавчу роботу з метою збереження пам’яті про Героїв Небесної Сотні та трагічні події Революції Гідності 2013-2014 років.

ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ, ВОНИ ЖИВІ ДОТИ, ДОКИ МИ ЇХ ПАМЯТАЄМО!