Перший фестиваль вертепів у Рубіжному




Різдво – одне з головних християнських свят, що знаменує народження Ісуса Христа у Віфлеємі. У цей день увесь світ славить свого спасителя: люди прикрашають будинки святковими ялинками, які символізують євангельське древо, запалюють свічки, ходять на церковні богослужіння. Протягом сотень років бережуть і шанують традиції Різдва й українці. Давнім та унікальним різдвяним звичаєм в Україні було і залишається ходіння з вертепом. Широку популярність у нашій країні завоював і живий вертеп, в якому ролі різних персонажів виконують люди.

Напередодні Новорічних та Різдвяних свят в актовій залі Рубіжанського міського Центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді відбувся перший в історії міста Рубіжного фестиваль вертепів та Різдвяних шопок. На заході були присутні головний спеціаліст управління освіти Рубіжанської міської ради Світлана Бурлуцька, провідний спеціаліст управління освіти Рубіжанської міської ради Олена Бутенко, директор Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства Тетяна Сідельнікова, заступник директора Луганського обласного центру народної творчості Ірина Божич, активісти громадської організації «Нова дія», педаги та батьки.

Близько ста п’ятдесяти учасників – учнів закладів загальної середньої освіти представили свої унікальні театралізовані дійства. Діти продемонстрували неперевершену акторську майстерність, вміння чудово співати та читати вірші. Несподіванкою для всіх став виступ дорослих – активістів ГО «Нова дія». Приємно відзначити, що відомі колядки «Нова радість» та «Добрий вечір тобі, пане господарю» співали усі учасники святкового фестивалю.

У рамках фестивалю кожен  заклад освіти виготовив і представив шопку – макет, що являє собою вифлеємську повітку, в якій народився Ісус Христос. Всі вироби – з різного матеріалу, мають різний розмір, але кожна з них зроблена з великою майстерністю та любов’ю.

За давнім українським звичаєм юні артисти-колядники і майстри отримали грамоти та подарунки  від управління освіти Рубіжанської міської ради, а також солодощі від ГО «Нова дія».

Фестиваль не залишив байдужими ні дітей, ні дорослих. Тож ми щиро сподіваємося, що він стане традиційним для Рубіжного, Луганської області та сходу України.

Попри різноманіття традицій святкування Різдва Христового, не забуваймо, що це, в першу чергу, сімейне свято, яке понад усе в собі несе тепло та домашній затишок. Отож подаруймо його своїм рідним та близьким. Христос Рождається! Славімо його!