Подорож до Словаччини



Відповідно до листа Посольства України в Словацькій Республіці від 06.03.2015 р. № 6139/16-840-401 «Щодо відпочинку дітей із зони проведення АТО Луганської області в Словаччині», листа Голови Національної Ради Словацької Республіки Петера Пеллегріні від 12.02.2015 року щодо надання допомоги та підтримки Україні в гуманітарній сфері в частині запрошення 86 дітей та 7 супроводжуючих їх осіб з 22 березня по 03 квітня 2015 року.

В межах культурного обміну дітей Луганської області до Спеціального санаторію Канцелярії Національної Ради Словаччини, керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 21.12.2005 р. № 1251 «Про затвердження Порядку організації виїзду дітей за кордон на відпочинок та оздоровлення», законодавчо-правовими актами у сфері безпеки дорожнього руху під час перевезень організованих груп дітей, перебування їх за кордоном, враховуючи, що приймаюча сторона за свій рахунок забезпечує культурну програму, проживання, харчування дітей та їхніх супроводжуючих було здійснено незабутню подорож до Словаччини.

Розуміючи складності ситуації в Україні та їх негативний вплив на найуразливішу частину суспільства – дітей, керівництво Словаччини продемонструвало готовність прийняти участь в оздоровленні українських дітей, тим самим доводячи, що Україна в особі Словацької Республіки має союзника і друга. 27

Подорож до Словаччини відбулася на запрошення Голови Національної Ради Словацької Республіки Петера Пеллегріні, за сприянням Надзвичайного і Повноважного Посла України в Словацькій Республіці пана Олега Гаваші та голови Луганської ОДА Г.Г.Москаля.

20 березня о 15:00 учасники подорожі зібралися біля СЗШ №16 міста Сєвєродонецька та автобусами у супроводі ДАІ були доправлені до залізничного вокзалу м.Рубіжне. Далі відбувся переїзд потягом до Харкова. О 23:00 організовано пройшла посадка на потяг Харків – Ужгород. Вагони, в яких їхали школярі, були комфортабельні та мали необхідні засоби для безпечної подорожі дітей залізницею.

22 березня близько 4 ранку учасники подорожі прибули до міста Ужгорода, де їх зустрічали Генеральний Консул Словацької Республіки в Ужгороді Янка Бур’янова та голова Закарпатської ОДА Попович М.А., почесний консул Словаччини Пан Обіцький.

На прикордонному пункті пропуску дітей ще раз привітав почесний консул пан Станіслав Обіцький. Він подарував школярам ростового Міккі Мауса, який став талісманом подорожуючих.

Переїзд до основного місця прибування – відпочивального комплексу канцілярії Національної Ради Словацької Республіки в Часті Папєрнічці – тривав близько 9 годин з перервами на обід та санітарними зупинками. 3

Гостинно та по-домашньому тепло зустріли своїх нових друзів у “Casta – Papiernicka” голова громадської організації Україно-Словацької Ініціативи Л.Вербицька та директор закладу К. Басандова. 4

Діти розмістилися в сучасних комфортабельних трикімнатних номерах по 4-5 осіб. 5

Під час перебування у санаторії дітям надали можливість використання відповідної інфраструктури, зокрема басейну, джакузі, спортивних майданчиків, боулінгу, біліарду, майданчиків для футболу, міні-гольфу тощо. Увечері проводилися дискотеки та кінопокази. 10

Словацькою стороною було забезпечено триразове харчування.

11

Програма перебування дітей в Словаччині була цікава та змістовна.

Так, 24 березня відбулася поїздка до музею-фортеці «Червени камень». Проводилася екскурсія українською та англійською мовами. 12

Також цього дня діти відвідали місцеву конеферму.

26 березня у супроводі пані Людмили Вербицької, голови правління громадської організації Україно-Словацької Ініціативи, діти відвідали зоопарк та дінопарк міста Братислава. 13

27 березня відбулася поїздка до Народної Ради Словацької Республіки. Школярів з Луганщини привітали голова парламенту Петер Пеллегріні, посол України в Словаччині Олег Гаваші та народні депутати Словацької ради. Діти подякували організаторам подорожі та вручили Парламентарям національний символ України – герб, виконаний власноруч у техніці квілінг, а учні Сєвєродонецького колегіуму прочитали вірш Т.Г.Шевченка «Заповіт», який продекламували українською та словацькою мовами. Для дітей була проведена екскурсія парламентськими залами та замком.

1415

У залі для зустрічей почесних гостей школярі показали флеш-моб «Любіть Україну!». 16

Також цього дня місцевий народний танцювальний театр запросив дітлахів на свою виставу у с.Русовці. 17Незабутньою для дітей та дорослих стала екскурсія-подарунок до Відня (Австрія). Екскурсію проводили вчителі української школи у Відні. 1830 березня пройшла зустріч з отцем Іваном Гунею, представником благодійного фонду «Християнська родина». Діти мали змогу поспілкуватися з панотцем та залишити свої відгуки про відпочинок. 1931 березня відбулася поїздка до школи у місті Часта. У програмі: спільний концерт, футбольний матч, в якому перемогла команда дітей з України, майстер-клас з виготовлення мотанок – янголів. 202122

01 квітня до санаторію в Часті Папʼєрнічці прибули надзвичайний і повноважний посол України в Словаччині та депутати словацького парламенту. Вони привітали дітей та передали солодкі подарунки.

23

Увечері пройшов майстер-клас з малювання, який провела українська художниця Оксана Лукомська. 2425

02 квітня відбувся переїзд до містечка Ліптовський Мікулаш, де діти оселилися в «Holliday village» у двоповерхових будиночках типу бунгало на 5 осіб. Цього ж дня відвідали аквапарк «Татраландії». 26

03 квітня на нас чекала подорож до Високих Татр, де діти мали змогу зблизька подивитися на місцеві гори та підйомниками піднятися на висоту близько 2000 м. Після цього автобусами школярі були доправлені до словацько-українського кордону.

 З новими враженнями, великою кількістю подарунків, пречудовими емоціями від знайомства з європейською країною Словаччиною, 3 квітня 2015 року сєвєродончани покинули чарівну, дбайливу Словацьку Республіку.

У м.Ужгород дітей нагодували смачним обідом, вручили подарунки та організовано доправили до залізничного вокзалу.

04 квітня о 10:00 наша група прибула до м. Київ, де на нас знов чекала насичена екскурсійна програма: 3-годинна автобусна екскурсія історичним центром столиці, екскурсія та квест у Мамаєвій Слободі.

Отже, наша делегація протягом дванадцяти днів відвідала чимало екскурсійних об’єктів, зустрілася з представниками влади, представниками української діаспори у Словаччині та Австрії, доброзичливість та відкритість яких найбільше вразили дітей, познайомилися та потоваришували з учнями школи у Частці.

05 квітня близько 15:00 учасники подорожі прибули до м. Рубіжне та автобусами були доправлені до СЗШ №16 міста Сєвєродонецька, де їх зустрічали батьки, представники Міського відділу освіти та мас-медіа.