Проведено ХХХ ювілейний обласний конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів-членів Луганської обласної малої академії наук учнівської молоді



17-18 лютого 2024 року стартував наступний етап ХХХ ювілейного обласного конкурсу – захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Луганської обласної малої академії наук учнівської молоді, який у зв’язку із запровадженням правового режиму воєнного стану на території України проводився в дистанційній формі.

Конкурс зорієнтований не тільки на наукові відкриття, а й на формування навичок написання академічних текстів у науковому стилі, користування поняттєво-категоріальним апаратом науки, вміння розробляти методологію дослідження й коректно його проводити, формування академічної культури та розуміння того, що позитивні зрушення в суспільстві можливі лише на основі наукових відкриттів і вмінні розумно й відповідально ними розпоряджатися.

17 лютого відбулося урочисте відкриття заходу.

Зі словами привітання до юних науковців Луганщини звернулася Тетяна Ткачова – виконуюча обов’язки директора Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації, яка зазначила, що підтримка талановитої молоді є одним з пріоритетних стратегічних напрямків роботи Департаменту. З 1995 року в конкурсі-захисті взяли участь 4770 здобувачів освіти Луганської області. Вихованці Луганської МАН, переможці обласного та Всеукраїнського етапів конкурсу-захисту, вже два роки поспіль є стипендіатами Президента України. «Життя вимагає від кожного з нас дій, а не пасивного спостерігання. Нехай ваші наукові розробки, дорогі учні, трансформуються в успішні стартапи, які реалізуються на Луганщині», – побажала керівниця Департаменту.

Цьогоріч в конкурсі беруть участь 27 юних науковців, а насправді набагато більше. Це десятки людей, які стоять за кожною дитиною: вчителі, батьки, наукові керівники, методисти, усі, хто допомагав юним конкурсантам стати на щабель вище.

До 12 лютого 2024 року тривав етап заочного оцінювання робіт, до якого було залучено 9 кращих спеціалістів, кандидатів наук, докторів, професорів провідних закладів вищої освіти Луганської області.

Найбільш активними учасниками обласного конкурсу стали наукові товариства учнів Лисичанської, Сєвєродонецької, Красноріченської, Гірської територіальних громад та Обласної очно-заочної школи, яку представляли вихованці з міст Рубіжного, Лисичанська, Кремінної.

Протягом постерного захисту і наукової конференції, як завжди, на конкурсі панувала атмосфера аргументації власних оригінальних моделей рішень, демонстрація не тільки ґрунтовних знань, але й ораторської майстерності у колі справжніх друзів-однодумців. Тематика презентованих учнівських досліджень була різноманітною, актуальною та має практичне спрямування. Члени журі відзначили високий рівень підготовки учасників, логічність та грамотність представлення матеріалу, дотримання норм культури мовлення.

За результатами обласного конкурсу-захисту визначили  переможців у 25 секціях, найкращі будуть представляти Луганщину на Всеукраїнському рівні.

Попереду нагородження переможців та наукових керівників відзнаками  Департаменту освіти і науки.

Побажаємо нашим інтелектуалам яскравих вражень, терпіння та наполегливості у досягненні успіху!