Проєкт «Цифровий актив для України»



Тамара Уманська працює вчителем 30 років. Вона захоплена своєю роботою і викладає українську мову своїм учням навіть під час повномасштабного вторгнення. Перебої з електроенергією, вибухи та повітряні сирени не змогли зупинити навчальний процес.

Двічі за своє життя вона була змушена тікати з дому. По-перше, вона евакуювалася з Луганська у 2014 році, коли Росія почала першу фазу війни на сході України. По-друге, їй довелося залишити місто Кремінна Луганської області, коли у 2022 році навколо її міста почалися запеклі бої.

Зараз Тамара живе в Одесі і дистанційно навчає своїх учнів із Кремінної.

За сприяння Фундації Олени Зеленської у межах ініціативи Глобальної бізнес-коаліції для освіти та проєкту «Цифровий актив для України» компанії HP та Microsoft, більше 38,856 ноутбуків було передано для забезпечення роботи педагогічних працівників закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти в Україні. Для вчителів Луганської області передали 814 гаджетів. Організацію постачання у межах України та адресно до всіх вчителів забезпечує GBC-Education у співпраці з Ukraine House Foundation та Посольством України у Сполучених Штатах Америки. Педагогічні працівники отримали ноутбуки адресно за фактичним місцем перебування, оскільки після початку повномасштабного вторгнення вони були змушені покинути свої рідні домівки та евакуюватися у більш безпечні регіони України. Незважаючи на величезні труднощі, вони продовжують виконувати свою значущу роботу.

«Для 90% моїх колег цей ноутбук став ковтком свіжого повітря», — каже Тамара Уманська.

Уся педагогічна спільнота Луганщини щиро вдячна Фундації Олени Зеленської, компанії HP та Microsoft, Міністерству освіти і науки України, усім причетним установам та організаціям, що ініціювали, координували та допомагали у реалізації цього надважливого проєкту.

Потужна підтримка усіх партнерів безцінна, додає освітянам сил і наснаги витримати цей надскладний період для нашої держави, рухатися вперед до нової якості освіти. І все це заради дітей, заради майбутнього рідної України!

На цей час продовжують роботу (фактично надають освітні послуги дистанційно) 83 заклади загальної середньої освіти та 10 закладів професійно-технічної освіти Луганщини. Ними забезпечено реалізацію права на освіту для здобувачів освіти зі статусом ВПО, для тих, хто досі перебуває за кордоном, а також для дітей з тимчасово окупованих територій. 

Посилання на відео.