Підведені підсумки щорічного обласного конкурсу «Мій рідний край – Луганщина»



25 червня 2019 року на базі Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства відбулося підбиття підсумків щорічного обласного конкурсу творчих робіт «Мій рідний край – Луганщина» серед дітей та молоді Луганської області. Метою конкурсу є формування національно-культурної ідентичності, висвітлення краси рідного краю, його неповторної природи, виховання любові до рідного краю на основі культурно-історичних цінностей і традицій жителів Луганської області, виявлення обдарованої молоді. До складу журі увійшли фахівці в галузі туризму та декоративно-прикладного мистецтва.

На конкурс творчих робіт «Мій рідний край – Луганщина» надійшло 70 робіт у номінації «У вінку духовної краси» (конкурс виробів народної творчості) та 16 творчих робіт у номінації «Тут все моє і звідси родом я» (конкурс відео-екскурсій) від міст, районів та ОТГ області (мм Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжного, Старобільського, Білокуракинського, Новоайдарського, Попаснянського, Біловодського, Новопсковського, Станично-Луганського, Сватівського, Міловського районів.

В матеріалах відео-екскурсій учасники представляли пам’ятники історії, природи та культури, красу природи, особливості регіонів Луганської області, де мешкають учасники Конкурсу. Слід відзначили відео-екскурсію «Сім чудес Мілового», яку представила творча група вихованців історико-краєзнавчого гуртка «Пошук» Міловської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Міловської районної ради Луганської області. Відео-екскурсія відзначається використанням історичної довідки с. Мілового, оригінальністю подачі відеоматеріалу. Юні екскурсоводи визначили сім чудес свого населеного пункту та розповіли про них.

Цікавими були відео-екскурсії «Таємнича історія дивовижного місця», (автори Полтавська Поліна, Дубовик Ярослава, учениці 8-11 класів КЗ «Лисичанська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 27 Лисичанської міської ради Луганської області), «Рідними стежинами» (автор – Рудяшко Тетяна, учениця 8 класу Шапарської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Білокуракинської селищної ради) та «Сторона кохана і мила» (творча група Підгорівської ЗОШ ІІІ ступенів Старобільської районної ради).

Широке різноманіття виробів народної творчості було представлено на Конкурс в номінації «У вінку духовної творчості». На Конкурс надійшли роботи у техніці витинанка, вишивка, квілінг, бісероплетіння, макраме. Також представлені малюнки, ляльки-мотанки, вироби з солоного тіста, текстильні вироби, вироби з паперу, дерева, природного матеріалу тощо. Вироби народної творчості представлені як індивідуальні так і колективні.

Робота вихованців гуртка «Сувенір» Лисичанського центру позашкільної роботи зі школярами та молоддю в техніці квілінг «Луганщина – світанок України» представлена у вигляді композиції з елементами, які розташовані на гербі Луганської області: сонце, колосся, байбак, дубове листя. Відзначили члени журі і роботи у техніці витинанки – збірку дитячої творчості «Степові коні», вихованців декоративно-ужиткового мистецтва «Art studio» Старобільської загальноосвітньої школи ІІ-ІІІ ступенів № 4 Старобільської районної ради, яка присвячена коням, відображених на гербах Старобільщіни в різних вікових періодах та на сучасному гербі Луганської області та серію робіт «А ми чекаємо на ту весну, як мир на крилах принесуть лелеки!», вихованців гуртка «Витинанка» Петрівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Старобільської районної ради, присвячена лелекам, які були зображені на гербі м. Біловодська 1781 року, а також лелекам – символу миру, сімейного благополуччя, любові до рідної землі, Батьківщини!

Підведені підсумки конкурсу 2019 року. Вітаємо призерів та запрошуємо брати участь у Конкурсі наступного року!