Підведені підсумки І (регіонального) туру Всеукраїнської краєзнавчої акції учнівської молоді «Українська революція: 100 років надії і боротьби»



Підведені підсумки І туру Всеукраїнської краєзнавчої акції учнівської молоді «Українська революція: 100 років надії і боротьби», яка протягом 2020 року проходила в закладах освіти Луганської області. Акція започаткована Українським державним центром національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді з метою громадянського виховання дітей та молоді на засадах історичної правди про боротьбу українського народу за державну незалежність.

На І (регіональний) тур Всеукраїнського конкурсу краєзнавчо-дослідницьких робіт краєзнавчої акції «Українська революція: 100 років надії і боротьби», якій відбувся протягом січня 2021 року надійшли краєзнавчо-дослідницьких роботи з міст, районів, об’єднаних територіальних громад Луганської області.

Під час проведення пошукової роботи юні дослідники вивчали історичні події факти, наслідки та здобутки періоду 1917–2020 років, які відбувалися в Україні та на території Луганської області, причини виникнення, зміст та форми дисидентського руху в Україні (середина 1960-х – середина 1980-х років), тощо. Пошукова робота складалася з опрацювання літературних та інтернет-джерел інформації, відвідування краєзнавчих музеїв, архівів тощо.

Анастасія Козаченко, учениця 10 класу Сєвєродонецького навчально-виховного комплексу «Спеціалізована школа-колегіум Національного університету «Києво-Могилянська академія», під час пошукової роботи досліджувала процес українського державотворення на Луганщині, хід українсько-більшовицького та українсько-білогвардійського протистояння в регіоні у 1917 – 1921 роках через призму українського визвольного руху.

Учениця 9 класу Старобільської ЗОШ ІІ-ІІІ ступенів № 2 Анна Пронька вивчала життєву долю і діяльність земляка, українського дисидента, критика, літературознавця, поета, перекладача, духовного лідера і ідеолога національно-демократичного руху 60-70-х років – Івана Олексійовича Світличного.

Пошукова група музею Лисичанського багатопрофільного ліцею Лисичанської міської ради під час дослідження процесу заселення Донбасу з’ясовувала, який етнос був домінуючим під час заселення, за якими напрямами відбувався процес заселення регіону, а також, які міфи пов’язані з цим явищем. Краєзнавчі дослідження описані в роботі «Заселення Донбасу і його вплив на події доби Української революції».

Вивченню історії Холодного Яру, особливостей зародження Холодноярської республіки, участі холодноярців у загонах УНР та їх боротьби з більшовиками присвячена пошукова робота Ганни Науменко, учениці 10 класу Лисичанської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 8.

Суддівською колегією визначені кращі краєзнавчі дослідження регіонального туру краєзнавчої акції, які представлять Луганщину в ІІ (Всеукраїнському турі) Акції.

Переможці та призери регіонального туру Всеукраїнської краєзнавчої акції учнівської молоді «Українська революція: 100 років надії і боротьби» будуть нагороджені грамотами Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства. Вітаємо призерів та бажаємо цікавих тем для досліджень у майбутньому.