Підсумкова колегія Департаменту освіти і науки Луганської облдержадміністрації



23 лютого 2021 року за участі заступника голови Луганської обласної державної адміністрації Катерини Безгинської відбулася підсумкова колегія Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації «Освітня політика області: пріоритетні напрями розвитку»

З привітальним словом до учасників заходу звернулась заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Катерина Безгинська.

Вона, насамперед, подякувала освітянам області за високі результати в навчанні дітей та молоді за підсумками 2019-2020 навчального року, досягнуті у період реформування сфери. Більш того, із початком пандемії педагогам довелося навчати за новими формами.

«Наші учні досягли високих результати у зовнішньому незалежному оцінюванні, деякі з яких набрали по 200 балів. Крім того, щорічно збільшується кількість дітей із тимчасово окупованої території і бажає продовжити навчання саме на Луганщині. Наша область вчасно і практично в повному обсязі використовує освітню субвенцію та відновлює освітні об’єкти. Це результат високого рівня взаємодії облдержадміністрації, органів влади на місцях та керівництва навчальних закладів», – наголосила Катерина Безгинська, підбиваючи підсумки минулого року.

Директор Департаменту освіти і науки Юрій Стецюк розповів про здобутки сфери освіти області за 2020 рік, напрями освітянської діяльності та ключові завдання, які поставлені Міністерством освіти і науки України перед освітянами на 2021 рік.

Під час свого виступу він зазначив, що дошкільною освітою в області охоплено 13 879 вихованців. Важливо, що черга на влаштування дітей у дитсадки на Луганщині відсутня.

Серед 273 закладів загальної середньої освіти 17 опорних шкіл, 52 навчально-виховних комплекси, 12 ліцеїв, 20 гімназій, 10 закладів загальної середньої освіти обласної комунальної власності. Минулоріч відкрито 326 перших класів для 5 501 учня.

Директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Юрій Стецюк повідомив, що впродовж року використано 99 % державної субвенції місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа».

Систему НАССР впроваджено в 90 закладах дошкільної освіти та 117 закладах загальної середньої освіти.

За «Національним проєктом «Велике будівництво» проведені ремонти на 11 об’єктах освіти, придбано обладнання для дев’яти навчальних кабінетів і п’яти STEM-лабораторій, придбані чотири спеціалізовані шкільні автобуси.

Відповідно до програми заходу були заслухані виступи:

Яни Літвінової, голови міста Старобільська «Стратегічне планування – основа сталого розвитку сфери освіти в умовах змін»;

Ірини Цимбал, директора  Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти «Особливості підвищення кваліфікації педагогічних та науково-педагогічних кадрів області у 2021 році»;

Лариси Волченко, начальника відділу освіти військово-цивільної адміністрації міста Сєвєродонецьк Луганської області «Стратегічний розвиток освіти на місцевому рівні»;

Володимира Єсипова,  заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області «Реформування системи шкільного харчування та порядок ліцензування медичних кабінетів закладів освіти»;

Юрія Дегтярьова,  начальника відділу пожежної безпеки Головного управління ДСНС України у Луганській області «Про додержання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки в закладах освіти області»;

Сергія Севрюка, голові Луганської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України.

Наголошено, що особлива увага приділяється запровадженню та розвитку в області інклюзивної освіти для дітей з особливими освітніми потребами. Так, наразі на Луганщині функціонують вісім інклюзивно-ресурсних центрів.

Серед рішень колегії, зокрема, визначено сприяння збільшенню мережі опорних шкіл області з урахуванням нового адміністративно-територіального устрою.

Колегія ухвалила прийняти за основу завдання, визначені в доповіді директора Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації Юрія Стецюка.