Робоча зустріч у Біловодському професійному аграрному ліцеї



Одним з пріоритетних напрямів розвитку Луганської області, відновлення її соціально-економічного потенціалу є якісна підготовка кваліфікованих робітничих кадрів для сільського господарства. Професійне навчання фахівців аграрного сектора має орієнтуватися на формування ефективних господарів землі, які мають необхідний запас знань, володіють сучасною технікою та технологією сільськогосподарського виробництва.

Це завдання сьогодні покликані вирішувати шість аграрних професійних ліцеїв, розташованих у районах області, які завжди відзначалися значними досягненнями й передовим досвідом у сільськогосподарській галузі: Біловодському, Білокуракинському, Новоайдарському, Новопсковському, Марківському та Сватівському.

Обласною військово-цивільною адміністрацією, Департаментом освіти і науки приділяється особлива увага розвитку саме цих професійно-технічних навчальних закладів, ураховуючи значний попит та важливість для регіону таких професій, як тракторист-машиніст сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування, водій автотранспортних засобів.

Цим та іншим професіям навчають молодих людей у Біловодському професійному аграрному ліцеї, який 3 серпня 2017 року з робочою поїздкою відвідали заступник голови облдержадміністрації Лішик О.П. та директор Департаменту освіти і науки Стецюк Ю.В. З метою вивчення стану підготовки закладу до нового навчального року вони оглянули навчальні й адміністративно-господарські приміщення ліцею, гуртожиток, тренувальні полігони й виробничі дільниці, методичний кабінет та бібліотеку.

У перебігу зустрічі директор Біловодського професійного аграрного ліцею Морозов А.М. розповів про оновлення матеріально-технічної бази та проведення ремонтних робіт у 2017 році. Так, за рахунок коштів обласного бюджету й спеціального фонду закладу тут проведено заміну вікон навчального корпусу, гуртожитку, їдальні, встановлено пожежну сигналізацію, придбано будівельні матеріали, меблі для навчальних приміщень, їдальні, гуртожитку. Улітку проводиться поточний ремонт навчального корпусу, заплановано також провести ремонт даху спортивної зали, замінити двері у гуртожитку.

Лішик О.П. відзначила, що навчальний заклад має поступово збільшувати свій спеціальний фонд за рахунок ефективного використання виробничих можливостей навчального господарства й земельних ресурсів. Таким чином, заклад, не чекаючи допомоги від держави, забезпечуватиме сталий розвиток матеріально-технічної бази та відкриватиме своїм учням нові освітні можливості. На разі рентабельність навчального господарства ліцею складає за підрахунками 21%, тож Ольга Петрівна порадила керівництву активніше залучати до спільної виробничої діяльності безпосередніх замовників робітничих кадрів – приватних фермерів регіону.

Окрему увагу було приділено проблемним питанням, пов’язаним з низьким рівнем наповнюваності учнями закладу. Зокрема, Стецюк Ю.В. зауважив, що в закладі відсутні повнокомплектні групи для навчання й запропонував активізувати профорієнтаційну роботу з випускниками шкіл району.