Робоча нарада керівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти: «Про роботу навчально-практичних центрів»



12 січня 2022 року в Департаменті освіти і науки облдержадміністрації проведено робочу нараду керівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти з проблемних питань створення та функціонування навчально-практичних центрів, у якій взяли участь заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Катерина Безгинська, директор Департаменту освіти і науки Юрій Стецюк, директор Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Луганській області Володимир Артюшенко та директори закладів професійної (професійно-технічної) освіти, на базі яких створені або планується створення навчально-практичних центрів.

В основній доповіді Юрій Стецюк зазначив, що в області функціонують 6 НПЦ, у тому числі – 5 НПЦ створено за бюджетні кошти:

за професією «Монтажник санітарно-технічних систем і устаткування» на базі ДПТНЗ «Привільський професійний ліцей»;

за професією «Швачка. Кравець. Закрійник» на базі Рубіжанського професійного хіміко-технологічного ліцею;

за професією «Електрозварник ручного зварювання. Електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних зварювальних машинах. Зварник» на базі Державного навчального закладу «Сєвєродонецьке вище професійне училище»;

за професією «Слюсар-ремонтник. Слюсар механоскладальних робіт. Слюсар-інструментальник. Слюсар з ремонту дорожньо-будівельних машин та тракторів. Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів. Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування» на базі Державного навчального закладу «Сєвєродонецьке вище професійне училище»;

за професією «Електромонтажник з освітлення та освітлювальних мереж. Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування. Електромонтажник силових мереж та електроустаткування» на базі Вищого професійного училища № 94;

та один НПЦ створено за кошти соціальних партнерів:

Навчально-практичний будівельний центр відкрито спільно з компанією «Хенкель Баутехнік» (Україна) на базі Державного навчального закладу «Сєвєродонецьке вище професійне училище» (колишній ДНЗ «Сєвєродонецький професійний будівельний ліцей»).

У 2021 році заявки двох закладів було включено до переліку закладів професійної (професійно-технічної) освіти, на базі яких за умови фінансування 30% з місцевого, 70% з державного бюджету планується створення ще одного НПЦ за професією «Кухар. Кондитер» у Вищому професійному училищі № 92                                      м. Сєвєродонецька та удосконалення вже існуючого навчально-практичного центру у Вищому професійному училищі № 94 (наказ Міністерства освіти і науки України від 21.07.2021 № 846).

Про особливості здійснення освітньої та господарсько-фінансової діяльності НПЦ розповіли керівники закладів П(ПТ)О Юрій Кузьмінов, Олексій Жуков, Ігор Гаврилюк, Максим Бунегін та Микола Ліщишин.

Володимир Артюшенко презентував результати проведеного Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Луганській області моніторингу діяльності НПЦ та окреслив проблемні питання щодо навчально-методичного забезпечення освітньої підготовки у них.

Катерина Безгинська підсумувала роботу наради, назвавши слушними пропозиції щодо створення НПЦ не лише в містах, а й у сільських районах на базі професійних аграрних ліцеїв, та дала доручення щодо посилення контролю з боку керівників закладів і Департаменту за своєчасним використанням державної субвенції для придбання обладнання та матеріалів для НПЦ. Вона наголосила на необхідності активізації взаємодії із місцевим бізнесом та державними або комунальними підприємствами регіону – замовниками робітничих кадрів та запропонувала долучити до роботи закладів професійної (професійно-технічної) освіти галузеві та регіональні об’єднання роботодавців Луганської області та спільно провести «круглий стіл» із визначенням шляхів їх подальшої ефективної співпраці.