Розширене засідання Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти «Фінансове забезпечення сфери науки і освіти у 2017 році»



22 лютого 2017 року у парламенті відбулося розширене засідання Комітету Верховної Ради  з питань науки і освіти, до участі в якому долучилися члени Комітету Олександр Співаковський, Тарас Кремінь, Іван Кириленко, Олексій Скрипник, Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, Перший заступник Міністра Володимир Ковтунець, керівники Національної академії наук України та національних галузевих академій наук України, представники середньої, професійно-технічної та вищої освіти. Під час розгляду питання фінансового забезпечення науки і освіти у 2017 році було заслухано доповіді Міністра освіти і науки, Національної академії наук України, національних галузевих академій наук України.

Луганську область на засіданні представляли директор Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації Юрій Стецюк та проректор з наукової роботи ДЗ «Луганський державний медичний університет» доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки Ірина Комаревцева.

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич доповіла, що утримання закладів профтехосвіти в 2017 році здійснюється з обласних бюджетів, бюджетів міст-обласних центрів та бюджету м. Київ. За рахунок коштів освітньої субвенції здійснюється фінансування видатків на здобуття учнями ПТНЗ повної загальної середньої освіти, на що в державному бюджеті передбачено 2 млрд. грн. Державним бюджетом на 2017 рік передбачені видатки в сумі 119,6 млн. грн. на підготовку робітничих кадрів за професіями загальнодержавного значення. Передбачена в цьому році і державна субвенція місцевим бюджетам на модернізацію та оновлення матеріально-технічної бази ПТНЗ в обсязі 50 млн. грн. для придбання сучасного обладнання, інструментів та створення навчально-практичних центрів у трьох пріоритетних галузях.

МОНУ та Мінфін здійснюють щомісячний моніторинг наповнення та видатків місцевих бюджетів і гарантують підтримку галузі в тому випадку, якщо надходжень буде недостатньо. Для цього передбачено 14,9 млрд. грн. додаткової дотації та 2 млрд. грн. стабілізаційної дотації вирівнювання.

В контексті обговорення порядку денного учасники засідання мали змогу поставити питання профільному міністру, а також надати свої пропозиції щодо поліпшення фінансування освітньої та наукової галузей та їх включення до проекту рішення Комітету.

За результатами розгляду члени Комітету прийняли одностайне рішення – рекомендувати Кабінету Міністрів України вишукати додаткові кошти в обсязі 2 859 757,17 тис. грн. та підготувати у першому кварталі 2017 року пропозиції щодо внесення змін до Закону України “Про державний бюджет України на 2017 рік” в частині збільшення фінансування: Міністерства освіти і науки України на 1 078 615,0 тис. грн.; Національної академії наук України на 642 829,67 тис. грн.; Національної академії аграрних наук України на 336 037,4 тис. грн.; Національної академії медичних наук України на 648 621,6 тис. грн.; Національної академії педагогічних наук України на 9 910,4 тис. грн.; Національної академії правових наук України на 18 632,0 тис. грн.; Національної академії мистецтв України на 7911,1 тис. грн.; Міністерства оборони України на 17 200,0 тис. грн.

Також Комітету уряду та профільному міністерству рекомендовано здійснити ряд інших заходів щодо нормативно-правового врегулювання проблемних питань фінансування сектору науки і освіти.