Семінар-практикум для керівників обласних малих академій наук учнівської молоді «Інноваційні методи і технології навчання: польська педагогічна практика» Варшава – Отвоцьк (Республіка Польща) 12-15 червня 2018 року



З 12 по 15 червня 2018 року відбувся семінар практикум для директорів обласних малих академій наук учнівської молоді «Інноваційні методи і технології навчання: польська педагогічна практика» Варшава – Отвоцьк (Республіка Польща). Луганську область представляла директору КЗ «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді» Бардаш Олена Юріївна. Необхідно сказати, що головний вектор роботи польських колег спрямовано у відповідності до проблем сучасного світу. Гасло Центру науки «Коперник» і педагогічної спільноти Польщі – люди формують світ через критичне та творче мислення. Вони реалізують його, керуючись загальними цінностями – наукою, свободою, відповідальністю, довірою і співпрацею. Що дали ці декілька днів семінару для розуміння сучасних тенденцій розвитку європейської освіти, в тому числі і позашкільної роботи, а останнє є головним у втіленні зазначеного вище?

Це, по-перше, необхідно долучатися до міжнародного проекту DESTINATION IMAGINATION, який залучає дітей та молодь до роботи над Викликами семи типів (Технічний, Науковий, Інженерний, Художній, Імпровізаційний, Суспільний і Виклик для наймолодших «Нові зірки») і дає можливість робити це в будь-якому навчальному закладі.

По-друге, використати досвід польських колег у втіленні технології розв’язання проблем, розвитку творчої особистості в роботі позашкільних та загальноосвітніх навчальних закладів. Можна запозичувати, а можна використовувати і наші, які з успіхом втілювалися понад 10-15 років тому і до сих пір ефективно працюють в окремих дошкільних, позашкільних і загальноосвітніх навчальних закладах (курс «Розвиток творчої уяви» «Теорія розв’язування винахідницьких задач», «Алгоритм розв’язування проблемних ситуацій», «Евроніка» та ін.)

По-третє, необхідно забезпечити підготовку керівників секцій, гуртків, вчителів для організації системної роботи із зазначених напрямів. Організувати спеціалістів у цій галузі, яких по Україні є не більше десятка, для проведення навчальних семінарів.

По-четверте, матеріально-технічне забезпечення усього процесу, щось на кшталт Центрів «Коперника» в кожній області. Або організація наукових пікніків, для початку. Якщо з останнім буде важко і єдиним, хто це може зробити у найближчій перспективі, це – НЦ МАН України, то з попередніми пунктами окремі області можуть уже починати працювати.

А на кінець велика дяка колективу Національного Центру МАН України в особі директора Оксена Лісового, директорові Академії творчого вчителя Терезі Кошярек (м. Варшава) за організацію проведення цього семінару! Це вагома заявка на чітке бачення перспектив!