«Спектроскопія молекул та кристалів»



З 20 по 25 вересня  2017 року  у м. Києві  відбулася  Всеукраїнська  школа-семінар «Спектроскопія молекул та кристалів» в рамках  ХХІІІ Міжнародної школи-семінару  імені Галини Пучківської «Спектроскопія молекул та кристалів».  

Традиційно учні Обласної очно-заочної школи комунального закладу «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді» взяли в ній участь вихованці секцій «Технологічні процеси та перспективні технології» і «Науково технічна творчість та винахідництво» – Криворучко Аліна, учениця 10 класу, та Івашин Дарій, учень 11 класу комунального навчально-виховного комплексу “Рубіжанський ліцей” Рубіжанської міської ради Луганської області (керівник Гончаров В.В.).

Під час роботи в школі-семінарі учні заслухали лекції провідних  вітчизняних та зарубіжних викладачів, виконали практичні заняття у лабораторії Малої академії, відвідали лабораторії Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Усні та письмові стендові доповіді учасників стали саме тією формою роботи, завдяки якій кожен юний фізик зміг довести актуальність власного дослідження та практичне застосування своїх наукових напрацювань.

Наші юні науковці виступили з доповідями «Комп’ютерне моделювання оптимального іонного оброблення поверхонь металів та сплавів» (Івашин Дарій) та «Фізико-хімічні властивості сталевої поверхні модифікованої іонною імплантацією» (Криворучко Аліна), які були підготовлені англійською мовою.

Підлітки дізналися про ліотропні хромонічні рідкі кристали, кластерну структуру води з даних коливальної спектроскопії, рідкі кристали в науці і техніці, живу клітину в надпотужному флуоресцентному мікроскопі, молекули з високою роздільною здатністю й елементи на основі технологій зображення для медичного застосування; взаємодію наночастинок з біомолекулами та клітинами, когерентне та некогерентне світло, фотоніку органічних середовищ.

Участь у школі-семінарі надала дітям можливість розширити знання в розділі фізики “Будова речовини”, відточити навички подання наукової інформації англійською мовою, впевненості у своїх силах, збагатила їх як корисними знаннями, так і новими друзями.

Сподіваємось, що ця незабутня подорож наших юних фізиків до наукового світу молекул та кристалів стане поштовхом для більш глибокого вивчення  цього  напрямку  у науці.