У Сєвєродонецьку навчали сучасному підходу до системи дитячого харчування



У Сєвєродонецькій ЗОШ № 8 відбувся регіональний круглий стіл «Інфраструктура та обладнання шкільних їдалень за стандартами HACCP». Участь у заході взяли заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська, директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Юрій Стецюк, голови РДА, керівники територіальних громад та представники громадських організацій.

У вітальному слові заступник голови ОДА подякувала організаторам заходу, а саме МБФ «Жовто-Блакитні Крила» та ВГО «Поруч» у партнерстві з ChildFund Deutschland та наголосила: «Обласна влада підтримує ініціативи, що допомагатимуть змінювати систему дитячого харчування у школах. Переконана, що здоров’я людини розпочинається із шкільної парти, харчування у дитячих їдальнях. Вдячна за те, що Луганщина стала першою, де відбудеться презентація модернізованих шкільних їдалень».

Представники благодійних організацій розповіли про заходи для сприяння розвитку надійної системи контролю харчових продуктів в школах Луганської області, а також в сусідніх регіонах, поліпшення гігієни харчування і більш здорового шкільного харчування за допомогою впровадження принципів НАССР.

Після обговорення всі учасники перейшли до шкільної їдальні, у якій вже працювали професійні кухарі на сучасній техніці, аби представники громад на власні очі побачили рівень здорового та корисного харчування, який необхідно впроваджувати на місцях.

За словами організаторів, їх основна мета – навчити керівників на місцях сучасному підходу до стандартів дитячого харчування з дотриманням усіх санітарно-епідеміологічних норм.

З вересня 2020 року розпочалася реалізація проєкту School Food Generation – «Впровадження санітарних норм якості харчових продуктів згідно положень НАССР щодо контролю безпечності продуктів харчування та покращення умов, які не відповідають санітарним нормам, в їдальнях державних освітніх закладів у Луганській та Донецькій областях (підконтрольних Уряду України)», який реалізовує МБФ «Жовто-Блакитні Крила» та ВГО «Поруч» у партнерстві з ChildFund Deutschland та за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).

Восени 2020 року в рамках проєкту «School Food Generation» серед більш, ніж 20 шкільних закладів Луганської області, Кіндрашівська школа виграла участь у Конкурсній пропозиції щодо модернізації шкільної їдальні. Завдяки реалізації проєкту, саме ця школа стане єдиним навчальним закладом у регіоні у якості рольової моделі, яку можна було б використовувати для інших закладів освіти для інших регіонів. Школа вважатиметься флагманом успішного впровадження стандартів HACCP, впровадження норм безпечності харчових продуктів і здорового харчування дітей в Луганській області. А за рахунок впровадження сучасного технологічного обладнання і нових стандартів приготування їжі – і якість самого шкільного харчування буде покращена.

Введення стандартів HACCP, зокрема в освітній сфері, сприятиме захисту інтересів і прав дітей та молоді. Впровадження і підтримка функціонування принципів НАССР є основним інструментом контролю безпеки харчування. Також впровадження принципів HACCP сприятиме розвитку найважливіших регіональних стратегій Луганської та Донецької областей щодо впровадження концепції HACCP на регіональному рівні.