Царство богині Кліо або пригоди учнів на тижні історії



З 23 по 27 січня у Вищому професійному училищі № 92 в рамках тижня історії учні 1 – 4 курсів мали можливість поринути у неймовірний світ минувшини, відкрити для себе невідомі раніше сторінки з життя історичних осіб, помандрувати країнами й епохами та спробувати себе в ролі літописця.

Відкриття тижня історії ознаменувалося відкритим уроком для учнів групи 1-7 Н. М. Корєшкової, яка зачепила надзвичайно важливу та актуальну тему формування родинних цінностей, де почуття любові й взаємоповаги незмінне у всіх народів впродовж віків.

Документальний фільм є чи не єдиною можливістю відчути себе безпосереднім учасником давно минулих подій, особливо якщо ці події з героїчного минулого нашої держави. Учні групи 2-1, 24 січня за ініціативою В. В. Пилипенко, переглянули фільм, присвячений вибудові української державності у складних умовах 1991 – 2013 рр. За словами учнів групи, вони були вражені масштабністю й небувалою складністю нашого шляху до незалежності.

Студенти перших курсів, які тільки починають пізнавати історичні реалії України й світу, 25 січня змогли взяти участь у майстер-класі В. В. Пилипенко з конспектування лекційного матеріалу, шляхом створення таблиць та специфіці аналізу документальних джерел. Першокурсники, прослухавши поради викладача, змогли самостійно не тільки проаналізувати запропоновані документи з історії Української революції 1917 – 1920 рр., але й спробували себе в ролі літописців сьогодення.

Справжня мандрівка світом від Японії до України очікувала на учнів 1-3 курсів 26 січня у читальному залі бібліотеки. У формі змагань на краще знання традицій й культури країн світу діти змогли не лише ближче познайомитися з Францією, Голландією, Японією, Грецією та ін., але й скуштувати авторські страви на мотив традиційної кухні, обраної автором. Найбільше вразила кулінарна майстерність Сороки Микити, учня групи 3-3, який запропонував страву з французької кухні, Савкової Катерини, учениці групи 3-2, яка порадувала всіх смачними суші та дебют Володимирової Валерії з групи 1-3, яка презентувала грузинську страву.

Варто відзначити учнів групи 1-1, які змогли не лише продемонструвати справжню українську гостинність й талант, але й вкотре наголосити, що сила народу в його любові до своєї Батьківщини. Головним лейтмотивом даного виховного заходу якраз і було виховання в учнів любові до своєї рідної землі й переконання в тому, що де б не заносила доля, єдине місце, де ми будемо в безпеці є наша славна Україна.

Будь-яка мандрівка завершується. Наша подорож світом завершилась підбиттям підсумків конкурсу відеороликів, підготовлених групами 1-3 курсів, та плакатів. Головне завдання, яке стояло перед групами – презентувати обрану державу так, щоб туди захотілося помандрувати у першу чергу.

Отож, за довгою нарадою журі, в конкурсі відеороликів перше місце розділили групи 1-1 з їхньою презентацією України, 2-3, учня якої вдало заінтригували кулінарними загадками Голландії та 3-3, які вкотре довели, що Франція – країна кохання.

Проведена виставка плакатів, відповідно до тематики відеороликів, знову дала журі привід для роздумі. І в даному конкурсі перше місце розділили плакати груп 3-3 «Франція», 3-2 «Японія» і 2-3 «Голландія». Вітаємо переможців і всіх учасників та бажаємо цінувати й оберігати свою Батьківщину – Україну, поважаючи інші народи і їх культуру.

Завершувався тиждень історії виставкою наукових доробків учнів 3-5 курсів та демонстрацією плакатів на історичну тематику, проведений Н. М. Корєшковою.

Тиждень виявився насиченим і сповненим вражень. Однак, історія твориться на наших очах кожної секунди і наше завдання – зробити її гідною прикладу для наступних поколінь.