Школярі відкриють для себе Україну разом зі СНУ ім. В.Даля



02Співробітники Інституту економіки та управління Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля в партнерстві з Фундацією соціальних інновацій «З країни в Україну» стали координаторами молодіжного освітнього проекту «Відкривай Україну» в Луганській області та м. Сєвєродонецьк.

Всеукраїнський освітній гейміфікований проект для підлітків «Відкривай Україну» спрямовано на навчання школярів малих міст всієї України прояву активної громадянської позиції та реалізації суспільно-корисних ініціатив. Координатором проекту в Луганській області став експерт Ресурсного центру зі сталого розвитку,  доцент Кафедри економіки та підприємництва Олег Бірюков, координатором у м. Сєвєродонецьку – експерт Ресурсного центру зі сталого розвитку,  доцент Кафедри економіки та підприємництва Олена Хандій.

s1950004Перша організаційна зустріч та тренінг для міських координаторів Луганською області відбулася у СНУ ім. В. Даля. Микита Андрєєв, Поліна Штерн та Олена Скворцова ознайомили учасників з етапами, механізмом реалізації та комунікаціями проекту.

Проект «Відкривай Україну» стартує з 26 вересня у маленьких містах, населення яких складає від 10 до 250 тисяч осіб. В Луганській області це міста: Сєвєродонецьк, Щастя, Старобільськ, Сватове, Кремінна, Попасна, Рубіжне, Лисичанськ.

«Відкривай Україну» − це комплексний освітній проект для підлітків, який поєднує навчання і фан, онлайн і оффлайн. Мета проекту – створити середовище для розвитку підлітків малих міст України, в якому вони набудуть необхідних компетенцій та отримають можливість реалізувати командою власну ідею у своєму місті. Нині на краудфандинговій платформі Спільнокошт – Велика Ідея (https://biggggidea.com/project/vidkrivaj-ukranu/#) йде збір додаткових коштів на реалізацію цього масштабного проекту. Проморолік проекту можна побачити за посиланням (https://www.youtube.com/watch?v=mi4E3o_OIIs).

s1950009Освітній проект «Відкривай Україну» –  гейміфікований онлайн курс, який містить завдання і навчальний контент і має характер квесту, під час якого учасники в реальному житті створюють проекти, що покликані змінити їх життя. Таких масштабів охвату та застосування сучасних освітніх інновацій Україна ще не бачила.

Діти відкриють для себе: роботу в команді, зможуть системно та критично мислити, навчаться працювати з ідеями, опанують проектний менеджмент та ознайомляться з іншими цікавинками. Але спершу (з 26 вересня) будуть проведені презентації проекту в школах, та реєстрація команд на on-line платформі: vidkruvai.com.ua.

030405На наступному етапі учні демонструватимуть свої відкриті та приховані таланти у реалізації шкільного проекту. Це може бути що завгодно – створення зоокуточку, шкільної газети, розмалювання лав у стилі «арт», приведення до ладу спортмайданчика та багато інших креативних ідей. На наступному етапі зі своєї альма-матер, діти вийдуть у місто, аби змінити світ і себе на краще. Як шкільний, так і міський проекти втілюються за обраними напрямками, які можуть змінюватися: навколишнє середовище, здоровий спосіб життя, урбаністика, культура і мистецтво, соціальний та медійний напрямки.

Команди, які справляться з поставленим завданням, презентують свої проекти у півфіналі, який пройде в кожному обласному центрі нашої країни. Кращі з кращих потраплять до фіналу, який відбудеться в серці України – Києві, де учасники отримають п’ятиденний тренінг, спробують себе у написанні заявки на міні-грант. П’ять команд-переможців чекає стажування закордоном, перспективні команди отримають міні-гранти, решта щасливчиків отримають цінні призи. За кроками дітей спостерігатиме вся Україна на інтерактивній платформі vidkruvai.com.ua.

Навчання школярів органічно вплетене у процес реалізації проектів та буде здійснюватись на базі розробленої гейміфікованої онлайн-платформи. Команди, які реалізували проект у місті, представлять їх на фестивалях у своїх обласних центрах. Учасники зможуть поділитися своїми досягненнями та показати гостям, що і як вони змінили у власному місті. На фестивалях буде обрано обласних фіналістів – загалом 24 команди, які приїдуть у м. Київ та отримають додаткові навчальні сесії. Фіналісти позмагаються за можливість стажування за кордоном для вивчення міжнародного досвіду розвитку міст. У результаті реалізації учасники створять проекти в школі і місті, учні і вчителі отримають сертифікати по закінченню навчання, півфіналісти і фіналісти отримають цінні призи, 5 команд-переможців отримають тижневе стажування закордоном.

До реалізації проекту вже долучилися такі партнери, як Міністерство освіти і науки України, Креативна академія iWonder Києво-Могилянської Бізнес Школи, Майкрософт Україна, Європейська Бізнес Асоціація та інші.