Школярі Луганської області на Всеукраїнська олімпіади з філософії



16–18 листопада цього року в м. Києві відбувся очний етап Всеукраїнської олімпіади з філософії для школярів, яка проводиться вже четвертий рік поспіль і приурочена до Міжнародного дня філософії.

Метою заходу є популяризація філософської освіти на рівні середньої освіти та заохочення молоді до творчого, креативного і раціонального критичного мислення. Організаторами конкурсу вже традиційно стали факультет філософської освіти і науки Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова спільно з Національним центром  «Мала академія наук України».

У ці дні до столиці завітали 46 переможців першого етапу з усіх куточків України. Луганську область презентувала команда з двох учасників: у віковій групі 9-10 класів з українською мовою написання есе  – учениця10 класу КЗ «Лисичанська спеціалізована школа І–ІІІ ступенів № 8» Керносенко Ольга, у віковій групі 10-11 класів з англійською мовою написання есе – учениця 11 класу КЗ”Петропавлівська спеціалізована школа № 2 І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів Станично-Луганського району” Бардадим Анастасія.

На урочистому відкритті учасників заходу вітали кандидати філософських наук, доценти кафедри філософії Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова Адаменко Надія Богданівна, Гончаренко Катерина.

Три з половиною години юні філософи працювали над написанням філософського есе, яке було присвячене питанню екології. За словами Надії Богданівни Адаменко, членам журі було складно визначити переможців: щоб відзначити найкращих, вони працювали майже до опівночі.  Ще складніше було учасникам олімпіади чекати на результати, які  оголосили наступного дня під час урочистої церемонії закриття Всеукраїнської олімпіади з філософії для школярів.

Після переїзду до Києва у центрі інновацій та ІТ – технологій IHUB пройшов проектний захід  TEENS ECO IT- SPACE, де за участю Президента Малої академії наук України Довгого Станіслав Олексійович, декана факультету філософської освіти і науки Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова Дробота Івана Івановича, були розглянуті екологічні аспекти можливої небезпеки від розвитку інформаційних технологій. На завершення заходу діти запропонували візію свого еко-ІТ майбутнього у формі футурологічного прогнозу.

Наші конкурсантки прекрасно проявили свій творчий потенціал, отримавши дипломи учасників НЦ «Мала академія наук України» та  факультету філософської освіти і науки Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, а також збірку есе.

Всеукраїнська олімпіада з філософії допомогла дівчатам ще в більшій мірі оволодіти навичками критичного мислення і вміннями мати сміливість «користуватися власним розумом». Для Анастасії і Ольги це змагання стало не тільки платформою для виявлення свого «я», а ще й чудовою можливістю познайомитись, обмінятись філософськими думками, потоваришувати з однолітками зі всієї України. Вітаємо дівчат і бажаємо їм у майбутньому нових звершень і відкриттів для уславлення нашої Батьківщини!