Юні екологи та охоронці довколишнього середовища з Луганьщини випробували свої сили на Всеукраїнському етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт



1З 5 по 8 квітня 2016 року пройшли фінальні етапи Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт юних науковців за напрямом екологія та аграрні науки. Луганську область у науковому відділенні представляли учні з міст Сєвєродонецьк та Рубіжне:

  • у секції «Екологія» – Нікітченко Марія, учениця 10 класу Сєвєродонецького багатопрофільного ліцею Сєвєродонецької міської ради;
  • у секції «Охорона довкілля та раціональне природокористування» – Подоляка Марія Юріївна, учениця 10 класу Рубіжанського ліцею Рубіжанської міської ради.

Під час урочистого відкриття конкурсу юних науковців привітали президент МАН України Станіслав Довгий, директор Національного еколого-натуралістичного центру Володимир Вербицький, проректор з навчальної і виховної роботи Національного університету біоресурсів і природокористування України Сергій Кваша, майстер художнього слова Анатолій Паламаренко, голови й члени журі секцій Вікторія Мельник, Василь Бочков («Ветеринарія та зоотехнія»), Віталій Жемойда («Селекція та генетика»), Віталій Коваленко, Людмила Єрмакова («Агрономія»), Наталія Башкірова («Селекція та генетика»), Микола Кутя («Лісознавство»).

Музичне привітання народного художнього колективу «Спортивно-танцювальний ансамбль «ПУЛЬС» додало фіналістам конкурсу енергії та запалу.

Чотириденний етап конкурсу-захисту дав можливість конкурсантам спробувати свої сили у науці на зовсім новому рівні, щоб оцінити свої можливості й набути необхідний досвід для подальшого життя. Подоляка Марія за публічний захист отримала високий бал – 47,00, а її підсумкова оцінка склала 75,2 бали; Нікітченко Марія у результаті конкурсу отримала 61,58 бали.

9Під час урочистого закриття заходу, члени журі відзначили, що цьогоріч учні презентували на конкурсі досить цікаві роботи, теми яких охоплюють різні напрями екології та аграрних наук. Було зазначено, що у час, коли економічний успіх будь-якої держави, залежить від рівня розвитку інформаційних та комп’ютерних технологій, відсотку вироблених послуг у країні, не слід забувати і про розвиток екологічної та аграрної науки, бо вони є не менш важливими. Сергій Кваша підкреслив, що екологія та агросектор пов’язані із «життям людини, її харчуванням, умінням українського селянина виростити хліб, нагодувати населення своєї держави, а також допомогти тим країнам, де є з цим проблеми». Після привітань гостей, переможці та призери були нагороджені дипломами та цінними подарунками.

7Дипломом ІІІ ступеню була нагороджена і представниця Луганщини – Подоляка Марія за роботу «Вибір матеріалів для використання в якості потенційно родючого шару при рекультивації накопичувачів», з чим ми можемо її привітати, побажати успіхів і наснаги на тернистому, але, водночас, захоплюючому шляху науки.