ЮНІ ЛУГАНЧАНИ – УЧАСНИКИ ВСЕУКРАЇНСЬКИХ ІСТОРИКО-КРАЄЗНАВЧИХ КОНФЕРЕНЦІЙ



В березні-квітні 2024 року відбулися Всеукраїнські історико-краєзнавчі конференції, в яких взяли участь 9 юних луганчан дослідників-пошуковців.

19-21 квітня 2024 року в м. Запоріжжя відбулася ІІІ Всеукраїнська історико-краєзнавча конференція учнівської молоді «Військово-історичні події на теренах України: минуле і сучасність». Захід проходив у форматі online на платформі додатку Google Meet. Організатори конференції Міністерство освіти і науки України, Український державний центр національно-патріотичного виховання, Запорізький центр краєзнавства та туризму.

Під час конференції обговорювали багато питань пов’язаних з  історією військової справи на території України: з найдавніших часів до новітнього часу, Українську революцію 1917-1921 рр. в персоналіях, подіях та наслідках, проговорили про природничо-краєзнавчі об`єкти та їх зв`язок з історичними подіями. 7 учасників, представників Луганської області працювали в різних секціях відповідно до тематики заходу.

Учень 9 класу Гімназії № 3 міста Рубіжного Луганської області – Прусак Єгор ділився результати свого дослідження в напрямку «Антропологічний вимір війни». Його дослідницька робота присвячена героям сьогодення, рубіжанам випускникам Гімназії №3. Журі конкурсу високо оцінило роботу Єгора, подякувало за те, що хлопець наважився підняти таку важливу тему, як доля військовополонених.

Секція «Усна історія російсько-української війни» гостинно зустріла наймолодшого доповідача Всеукраїнської конференції, учня 5-го класу Гімназії № 3 міста Рубіжного Луганської області – Несмачного Гліба, вихованця гуртка «Історичне краєзнавство» Рубіжанського міського Центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді. Він презентував свою першу дослідницьку роботу, яка присвячена дослідженню історії однієї луганської родини, яка пройшла через Луганський Евромайдан, змушена була залишити рідний дім в 2014 році, налагоджувати життя в іншому місці, а в 2024 році, як і більшість українських сімей, була розділена війною. Попри те, що Гліб був наймолодшим доповідачем він тримався дуже впевнено на фоні своїх старших «колег».

Губар Еліна, учениця Мирнодолинського ліцею Сєвєродонецького району Луганської області представляла пошукову роботу «KARAYA», присвячену героїзму українського пілота Вадима Ворошилова (керівник –  Олександра Сагімбаєва). Героїзм і мужність українських воїнів не залишають жодних сумнівів, що наша держава переможе у війні.

28-29 березня 2024 року у форматі online відбулась ІХ Всеукраїнська історико-краєзнавча конференція «Державотворчі процеси в Україні: через віки у ХХІ століття».

Свої краєзнавчі надбання під час конференції представляли:

Лєбєдь Діана, учениця 9 класу Гімназії № 15 м. Сєвєродонецька Луганської області, вихованка комунального закладу «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді» з роботою «С. Локтюшев та становлення археологічної науки на Луганщині» (керівник – Олександр Набока, завідувач кафедри історії та археології Луганського національного університету ім. Тараса Шевченка) та учень Морозівського ліцею Міловської селищної ради Луганської області з роботою «Козацький край на півночі Луганщини» (керівник – Тетяна Скітченко).

За результатами Всеукраїнських історико-краєзнавчих конференцій будуть видані збірки тез учасників, куди увійдуть доповіді луганчан.

Вітаємо учасників Всеукраїнських конференції з успішними виступами і пишаємось плідною роботою їх керівників!