Літні школи із задоволенням прийняли молодих науковців



Літо, період відпусток і канікул, а цьому році найкращі учні МАН вперто пізнають улюблені науки. З 20 по 28 червня Національним центром «Мала академія наук України» були проведені три Всеукраїнські літні наукові профільні школи: хіміко-біологічна, математична і школа робототехніки та інформаційних технологій, на базі чудового готельно-туристичного комплексу «Ксенія»  (с. Врубівці Кам’янець-Подільського району Хмельницької області),  розташоване серед різнобарвних лісів Прикарпаття на узбережжі Дністра.

У роботі школи взяли участь молоді науковці з 20 областей України. Луганську область представили 4 учасника-члена МАН. Серед них: Кошеленко Кирило переможець Всеукраїнського конкурсу «Кристали»       (м. Лисичанськ) – нагороджений путівкою до школи Малою академією наук України, Лисих Марина, Куцький Андрій, Гайдук Ілля (м. Рубіжне) – за рахунок коштів обласного бюджету. Делегацію учнів Луганської області очолювала досвідчений педагог, керівник секції «Географія та ландшафтознавство» обласної очно-заочної школи Луганської малої академії наук учнівської молоді Куцька Ніна Борисівна.

Мальовнича місцевість, гостинність і чудова атмосфера – найкраща мотивація до подальшого глибокого вивчення профільних дисциплін. Заняття у  літніх профільних школах – це важливий етап підготовки учнів до науково-дослідницької та пошукової діяльності, здійснення наукових розвідок, вміння брати і ділитися інформацією, креативити, прагнути для нових відкриттів.

Кожна школа розпочиналася з вечора знайомств і тренінгу на командоутворення. Окрім лекційних, практичних занять та експериментів, була запланована й програма дозвілля. Учні провели інтелектуальне змагання «Що? Де? Коли?», а також під час екскурсії пройшлися навколишніми теренами Наддністрянщини, прогулювалися катером по Дністру. Для МАНівців були організовані і серія стратегічних ігор «Мафія», і спортивні розминки й змагання, і гумористична та креативна презентація кожної з команд «Ліга сміху».

Школу з робототехніки та інформаційних технологій проводив кандидат технічних наук, доцент радіотехнічного факультету НТУУ «КПІ   ім. Ігоря Сікорського» Віталій Мосійчук. Під його керівництвом Кошеленко Кирило та Гайдук Ілля налаштовували «зір» робота, дізнавалися про основи Linux для Raspberry Pi, основи мови програмування Python, налагоджували систему безпеки переміщення робота.

Під керівництвом педагога хіміко-біологічної школи МАН, старшого наукового співробітника відділу полімерних композитів Інституту хімії високомолекулярних сполук НАНУ, кандидат хімічних наук Олександра Толстова – Лисих Марина та Куцький Андрій спеціалізувалися у школі на дослідженнях стану екології, тому багато експериментів було присвячено аналізу навколишнього середовища.

Молоді науковці Луганщини та їх керівник оволоділи навичками нестандартного підходу до розв’язання задач, навчилися створювати інноваційну техніку – від читання елементарних схем до демонстрування роботів на публіці. Усі учасники із задоволенням згадували проведений у літній школі час. Шкодували лиш за одним: що тиждень пролетів досить швидко, і вже не можна повернути час назад.

Вмотивовані на знання школярі знову роз’їхалися у різні куточки країни, але тепер їх об’єднує спільний науковий досвід.